• Български
  • English

Новини

Габриел Евтимов спечели първия турнир от Национална тенис верига 17+ в "Санта Марина" в Созопол

Габриел Евтимов спечели първия турнир от Национална тенис верига 17+ в "Санта Марина" в Созопол

Габриел Евтимов стана шампион на първия турнир от Национална тенис верига 17+ за тази година, който бе с награден фонд 1000 лева и завърши днес на кортовете на ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол. Във финала на сингъл Евтимов победи Ивелин Колев с 4:2 4:0, след което дублира успехи си и на двойки, където в тандем с Руси Гюров спечелиха срещу Йосиф Михайлов и Богдан Владимиров с 4:2 4:2. Турнирът в Созопол премина при превъзходни условия, предоставени от домакините от „Санта Марина“, и с много емоции, като предложи качествен тенис и оспорвани двубои.

По пътя към титлата най-трудно на Габриел Евтимов бе в първия кръг, където в изключително оспорван мач се наложи над Димитър Димов с 2:4 5:4(4) 10:6. Финалът също започна равностойно, при 2:2 в първия сет Ивелин Колев изпусна възможност за пробив, след което Евтимов взе всички геймове до края на мача. Надпреварата на двойки бе още по-оспорвана, като и двата полуфинала завършиха с мач-тайбрек – Евтимов и Гюров се наложиха над Милен Димитров и Димитър Димов с 4:2 2:4 10:4, а Михайлов и Владимиров обърнаха Никола Димитров и Димитър Ангелов с 1:4 5:4(3) 10:3.

Националната тенис верига 17+, която се организира от домакините от „Санта Марина“ и СК „Дема“ с подкрепата на Българска федерация по тенис, включва общо пет турнира през 2016 г. – два в Созопол и три в София. Първите двама в крайното класиране на веригата, както и един от тенисистите, участвали във всичките пет турнира, ще спечелят специалните награди от генералния спонсор „ФеърПлей Интернешънъл“ – почивки в комплекс „Св.Иван Рилски“ в Банско в началото на 2017 г.

Верига 17+ цели да се създадат условия за изява на бивши и настоящи състезатели, чието ниво на игра и социални ангажименти не им позволяват да се включват редовно и успешно в турнири от държавния и международния календар на БФТ. Право на участие имат тенисисти, без значение дали са бивши или настоящи професионалисти, аматьори, ветерани, треньори и т.н., които са над 17 г., нямат класиране в световната ранглиста на АТР на сингъл и са извън първите 24 в националната ранглиста за мъже единично.

Ваканционно селище „Санта Марина“ – част от хотелската верига „FPI Hotels& Resorts“, убедително наложила се като престижна хотелска марка – се превърна в център на тениса този уикенд. Преди началото на турнира от верига 17+ завърши международният турнир за мъже „Санта Марина Къп“ с награден фонд 10 000 долара от календара на международната федерация по тенис ITF, в който испанецът Давид Перес Санс победи на финала Александър Лазов. В комплекса се проведоха и турнир за любители от веригата „Weekend Tour“, както и журналистически тенис турнир.