• Български
  • English

Новини

Денислава Глушкова, Ивайло Керемедчиев и Розалина Юсева са шампиони на Мастърс-турнира на БФТ, СК "Дема" отново е най-успешният клуб

Денислава Глушкова, Ивайло Керемедчиев и Розалина Юсева са шампиони на Мастърс-турнира на БФТ, СК "Дема
Денислава Глушкова, Ивайло Керемедчиев и Розалина Юсева станаха шампиони на Мастърс-турнира на БФТ „Девин Мастърс“, с който по традиция завършва летня сезон. Михаела Константинова и Илиян Дробенов спечелиха бронзови медали, завършвайки на трето място. Микаела Константинова и Ралица Кръстева също се представиха достойно и помогнаха на СК „Дема“ да бъде най-успешният клуб в поредното голямо първенство от държавния календар.

Денислава Глушкова спечели заслужено титлата при момичетата до 12 години в края на изключително добрия си сезон, в който стана и държавна шампионка в зала, №1 в ранглистата в тази възрастова група и европейска шампионка с българския национален отбор. В предварителната група на Мастърса, който се проведе на БНТЦ в София, Дени победи Ира Тодориева с 4:2 4:1 и Михаела Цонева с 4:2 5:3 и допусна изненадваща загуба от Джулия Златева с 2:4 4:1 2:4. На полуфинал състезателката на „Дема“ отстрани основната си съперничка Катерина Димитрова с 6:2 6:4 и във финала се реваншира на Джулия Златева с победа с 6:4 6:2. За шампионската си титла Дени бе наградена от спортния министър Красен Кралев.

Ивайло Керемедчиев бе безспорно най-добрият участник при юношите до 16 години и спечели титлата без загубен сет след пет убедителни победи. В предварителната група той надигра Владислав Каражов с 6:2 6:2, Венци Иванов с 6:4 6:0 и Диан Недев с 6:0 6:1, на полуфинал се наложи над Христо Валеов с 6:0 6:3 и с нова победа във финала над Диан Недев с 6:2 6:1 се утвърди като безапелационен победител. За успеха си Иво, както и останалите шампиони в Мастърс-турнира, получават като награда от спонсора „Девин“ покриване на разноски до 1000 лева за участие в турнир в чужбина през 2017 г.
Розалина Юсева стана шампионка при девойките до 18 години, където и участието на СК „Дема“ бе най-силно – четири от осемте класирали се за Мастърса бяха от клуба. Тя победи в предварителната група Симона Борисова с 6:3 4:6 6:1, Александрина Илиева с 6:2 6:2 и Ралица Кръстева с 6:2 6:0, след което отстрани със същия резултат друга своя съотборничка – Михаела Кафтанова – на полуфинал, а в мача за титлата обърна Ивон Михалева с 5:7 6:4 6:2.

Михаела Кафтанова взе бронзов медал, след като съперничката й в мача за третото място Симона Борисова се отказа поради заболяване. Преди това в групата Михаела бе победила Никол Дочева с 6:2 6:2 и Микаела Константинова с 6:2 7:5 и бе отстъпила пред Ивон Михалева с 2:6 6:7(6). Микаела Константинова завърши на пето място в Мастърса с третото си място в групата, след като допусна загуба и от Ивон Михалева с 2:6 2:6, но бе победила убедително Никол Дочева с 6:3 6:0. Ралица Кръстева постигна много хубава победа над Александрина Илиева със 7:6(5) 5:7 6:2 в мач, продължил няколко дни поради дъжд, но загуби от Симона Борисова с 2:6 1:6 и от Розалина Юсева и „въртележката“ в групата я изпрати на седмо място в крайното класиране на „Девин Мастърс“.

Бронзов медал завоюва и Илиян Дробенов, който направи силни мачове на кортовете на БНТЦ. В групата той се наложи над Александър Йорданов с 6:4 1:6 6:3 и над Георги Язмаджиян с 6:4 6:3. След това Дробенов отстъпи последователно пред завършилите на първите две места Златан Палазов и Калоян Вълчев и в мача за третото място победи без игра Станислав Митров.
СК „Дема“ за пореден път бе най-успешният клуб в голямо първенство. „Дема“ бе единственият клуб със седем участника в Мастърс-турнира, единственият клуб с петима полуфиналиста (нито един друг клуб няма повече от трима) и единственият клуб с трима шампиона (нито един друг клуб няма повече от един)!