• Български
  • English

Новини

ИНТЕРВЮ С МАРИАНА НЕНОВА

ИНТЕРВЮ С МАРИАНА НЕНОВА

Директор на първото Европейско индивидуално първенство по тенис за ветерани

От 2 до 8 юли България ще бъде домакин на Първото европейско индивидуално първенство по тенис за ветерани. Ето защо потърсихме за повече информация, относно събитието, собственичката на спортен клуб „Дема” и настоящ директор на състезанието, г-жа Мариана Ненова.

Вижте какво сподели тя за читателите на seniorstennis.bg:

Госпожо Ненова, в началото на месец юли България ще бъде домакин на Първото европейско индивидуално първенство по тенис за ветерани. Какви са вашите очаквания за това събитие?

Очакваме да дойдат много играчи от Европа, бивши изтъкнати тенисисти, които да покажат какво е истинското ниво на ветеранския тенис, тъй като в България нямаме съвсем реална представа за него и под ветерански тенис обикновено се разбира любителски. Във Европа във ветеранските състезания се включват бивши играчи, които играят един тенис на много високо ниво и се надявам да видим някои от най-изтъкнатите от тях при нас.

В какво се състои вашата роля като директор на първенството?

Някой трябва да го организира и аз би трябвало да водя тази организация. Нещата, които трябва да се организират са много – като се започне от посрещане, настаняване, изхранване, изпращане. Все пак трябва в рамките на 8-9 дена през нашите бази да минат от порядъка на 300 до 500 човека, тъй като очакванията са да има около 200 – 300 играчи, но всеки един от тях идва със семейството си или с близки, така че трябва всички тези хора по някакъв начин да бъдат обслужени и това трябва да бъде добре организирано.

Как се отразява на имиджа на страната ни посрещането на едно такова събитие?

В Европейската и Световната федерации имиджът на българската федерация напоследък е много висок в следствие на цялостната политика на федерацията. Освен това мисля, че и на страната би се отразило добре ако този голям брой хора даде добри отзиви за страната ни.

С какво впечатление от базата останаха от Европейската тенис асоциация при посещението си през месец ноември?

Само суперлативи бяха изказани. Нямат притеснения за базата, очакваме да се ремонтира и Националният тенис център. Въпросът е, че състезанието е ново и за тенис Европа и за нас. Това е един нов формат, който не се е състоял до сега за всички възрастови групи едновременно, всички дисциплини плюс утешителен турнир. Никой не знае реалния брой на състезателите, които да очакваме, нито от тенис Европа нито ние и всъщност притесненията са по-скоро в тази насока, а не от това какво ще предложим като база по кортове и хотели.

Какви други турнири се провеждат на базата на клуба?

Смея да твърдя, че сме клуба с най-много състезания през годината – като се започне от най-малките регионални първенства и турнири, имаме 3 или 4 такива. От календара на Българска федерация по тенис за юноши и девойки имаме турнири до 16 години, Държавно първенство до 14 години, Държавно отборно до 14 години, това са форматите с най-много участници. Провеждат се още международни турнири – за първи път международния до 16 години ще бъде първа категория и за първи път ще имаме турнир от такъв ранг в България. Имаме турнир до 18 години, международен, ветерански турнир, също международен, както и 4-5 любителски турнира.

Има ли какво още да се желае по отношение на календара с такива състезания?

Може би да намалим състезанията, но да бъдат с по-голямо участие. Тъй като държавните и международните са с максимален брой участници – броят е фиксиран и няма на къде да го разширяваме, но регионалните и любителските турнири бихме могли да разширим и да желаем по- голям брой участници.

През 2010г. сте наградена в категория „Жена мениджър на годината”. Какво ви коства едно такова признание?
Аз не съм правила нищо заради признанието и не мога да кажа, че ми е коствало нещо. Благодарна съм, че бях забелязана от колегите и организацията на „Клубът на жените”. По-скоро гледам на това като част от развитието ми, а не като нещо, за което съм работила специално и съм положила усилия.

На какво ниво според Вас е любителският тенис в България?

Любителският тенис е на много високо ниво, до толкова до колкото любителите се готвят може би повече и от самите състезатели, играят активно, тези които играят в състезания, но според мен би трябвало да се слеят любителският и ветеранският тенис, любителите да не се притесняват от това, че играят със бивши състезатели, които от своя страна пък тренират много по-малко от тях самите. Тази година се правят първи стъпки, всъщност и от миналата година се правят стъпки в тази посока – да се слеят двете групи на ветераните и на любителите, така както е в цяла Европа, за света не знам. Мисля, че в тази посока трябва да се работи, а не да се правят ограничения за това кой може и кой не може да участва. Който е навършил дадена възраст трябва да участва.

Кое е ключовото за успех в тениса?

В никакъв случай не може да бъде едно нещо, което да е ключово – започва се от талант, трудът е основен, не на последно място е и материалната част, мотивацията. Много са нещата, знаем че има достатъчно примери, които имат всичките тези качества и в един момент се отказват малко преди да достигнат върховете си, така че ако някой знаеше точната рецепта, то щяхме да я изпълняваме по-честичко.

А какво място заема егото в този спорт?

Не мисля че трябва да е в помощ на състезателите. По-скоро е от значение при тези, които играят заради себе си, а не заради спорта. Състезателите и тези, които са на корта по-често и търсят състезателната изява, го правят най- вече заради самия спорт и своята лична изява, а не заради престижа и кой какво ще каже за него.

За финал пожелайте нещо на читателите на сайта?

Пожелавам им не само да четат, но и да играят повече и да не се притесняват от това да играят с различни хора и да се разшири базата на любителския и ветеранския тенис, защото има желаещи и те не трябва да бъдат ограничавани от изкуствени фактори.

http://seniorstennis.bg/aktualnointerview/item/