• Български
  • English

Новини

Неправилното хранене – основна причина за травмите в детско-юношеския тенис

За всички, на които тенисът и/или спортът изобщо е смисъл и начин на живот, влагат цялата си енергия и средства, но все нещо не им достига, за да постигнат желаните резултати
 
Защо пиша и защо трябва да се прочете тази статия?
 
На кой му се е случвало да се готви дълго време за дадено състезание, да тренира ежедневно двуразово тенис, ОФП, дори да работи с психолог и точно когато трябва да спечели своята победа, да се контузи тежко и да се наложи да почива или да се лекува?
 
А на кой му се е случвало да се контузи, без да е имало инцидент – ей така, както си върви, играе или е направил някакво съвсем просто движение? И толкова ви боли, че не можете вече да се движите пълноценно, налага се да си пестите движенията, да тренирате само единия удар или дори със слабата си ръка, и най-лошото е, че всичко, предписано от специалистите, не помага толкова, че да забравите за травмата и да мислите само за играта.
 
Или просто нямате сили, въпреки старанието и постоянството си, и се чувствате безкрайно уморени…?
 
Всъщност, ако някои отговорят, че описаната картина не се отнася за тях, са ОГРОМНИ КЪСМЕТЛИИ … или са с много кратък опит. Радвам се за тях и не им желая това да се случи, но искам да споделя опита си, който може да помогне на много спортисти да не приемат, че „е имало да става…“.
 
Преди една година във връзка със здравословни проблеми се обръщах нееднократно към различни диетолози, докато не попаднах случайно в група за здравословно хранене при двама млади, но високо квалифицирани консултанти. Никак не ми беше приятно да чуя, че трябва да ходя до другия край на София в най-голямото задръстване, за да слушам веднъж седмично лекции и да ме мерят два пъти в седмицата. Освен това искаха да пиша постоянно какво и кога ям. Направиха ми хранителен режим с продукти на Хербалайф, компания с 36-годишен опит в областта на здравословното хранене в различни режими – отслабване, активен спорт, имунитет, сърдечно-съдови проблеми и др., но това също не ми допадаше особено. Въпреки скептичното си отношение още на първата седмица усетих прилив на енергия, килограмите започнаха да намаляват, а лекциите ме научаваха на детайли от храненето, които дори и да бях чувала, дремеха дълбоко в подсъзнанието ми. Изненадващо и за мен самата, постигнах своите прекрасни резултати: спряха ми хапчетата за кръвно, изчезна ми умората, главоболието, подуването на стомаха, отслабнах с 18 кг. и се почувствах прекрасно, но най-вече научих много за храненето и това ме мотивира да продължа да се усъвършенствам в тази насока.
 
Въодушевена от тези факти, поканих моите треньори по хранене да проведат подобен курс в СК „Дема“. Направихме измервания на персонал, състезатели и треньори, включващи показатели като общи и вътрешни мазнини, мускулна маса и др. Между другото измерванията на състезателите кореспондираха с резултатите от изследванията, които направихме в Националния медицински център „Дианабад“. Аз и треньорката Галя Ангелова гледахме и слушахме със скептицизъм обясненията, че при високи натоварвания, без подходящото възстановително хранене, ще качат мазнини и ще падне мускулната маса на състезателите, въпреки осигурената добра домашна храна. Направихме контролни измервания след 15-дневен тренировъчен лагер с двуразови тренировки по тенис и един час ОФП и с неудоволствие установихме, че резултатите са 2,5 кг мускулна маса по-малко и 2% мазнини повече. Измерванията, които периодично правехме на състезателки от клуба, постоянно доказваха, че при високите натоварвания през лятото мазнините се покачваха, ако няма специализирано възстановяване. При някои дори нямаше нужда от измервания. Влошаването на общата кондиция се виждаше с просто око. Обучавайки се и сравнявайки с практическия си опит, осъзнах какъв сериозен пропуск в подготовката на младите тенисисти е неправилното хранене. Виждах как няма смисъл да съветваме децата по време на мач, защото те са „изцедени“ напълно и органите и системите им не работят адекватно. Виждах как добре тренирани юноши се травмират безпричинно или пък се търкалят, превити от болка на корта при тежки мачове… и благодарение на обучението си в курсовете за треньори по здравословно хранене вече знаех, че причините за тези уж случайни инциденти или крампи най-често са скрити в нещо много простичко – В НАШЕТО ХРАНЕНЕ.
 
Защо хранителен режим?
 
Всичко това нямаше да се случва, ако тези състезатели имаха постоянен правилен хранителен режим, включващ възстановително хранене след всяка тренировка, допълнителна подкрепа с хранителни добавки по време на и след натоварване според специфичните нужди на всеки един.
 
Храненето е една от най-динамичните науки в съвременността. Ако някой се заинтересува от темата, той ще се сблъска с различни, често противоречащи си теории, а забързаното ежедневие, семейните традиции и безбройните реклами ще го объркат напълно и ще притъпят желанието му да се храни здравословно.
 
Какво означава ЗДРАВОСЛОВНО? Отговорът е колкото прост, толкова и сложен:
 
Здравословно хранене означава да предоставяме на организма си всичко необходимо, в нужните му количества, пропорции и време.
 
Когато лекарите ни изписват лекарства, те посочват количеството, интервала и продължителността на прием, за да бъде ефективно лечението. А защо да вярваме, че можем да ядем всичко по всяко време или пък да се лишаваме от даден вид храна за сметка на друга, без това да се отрази на кондицията ни?
 
Учените са установили, че за да работи нормално нашето тяло, то има нужда от 114 хранителни вещества ежедневно. Сред повечето от подрастващите тенисисти и техните родители обаче властва разбирането, че въглехидратите са основното, което трябва да си набавят, и храната им изобилства от шоколадови и тестени изделия, ориз, картофи, спагети и почти не се обръща внимание на приема на белтъчини, а за витамините и минералите се сещаме при някой по-тежък мач, когато вече сме ги изхвърлили с потта и усещаме обща слабост. Водата я пием, когато се сетим, и дори често смятаме, че ни натоварва допълнително. Всичко необходимо на организма трябва да се предоставя своевременно (вкл. предварително), постоянно и в количества, адекватни на възрастта и натоварването.
 
Натоварванията, на които подлагаме децата спортисти, определят необходимостта от по-различен хранителен режим от обикновените деца. Растежът също предизвиква повишени нужди от хранителни вещества и ако те не се доставят в необходимите референтни стойности, това вече е предпоставка за лесно увреждане на най-натоварените органи и системи, което често се проявява в травми на опорно-двигателния апарат. При тренировките допълнително се третира мускулатурата и независимо че обемът й нараства, нейната маса намалява, съответно и здравината. За да предотвратим такъв процес, не е достатъчно само да набавяме въглехидрати, а да увеличим и приема на белтъчини чрез храната. Има значение колко скоро след тренировка ще направим възстановително хранене, дали то съдържа бързо или бавно усвоими протеини, а така също и комбинацията на придружаващите микронутриенти. Напрежението, стресът за тялото и психиката при тежка тренировка или мач, са сравними с тези при болестни състояния, съответно нуждите на младия организъм от прием на повече хранителни вещества и вода са в пъти повишени.
 
Непълноценното хранене и липсата на адекватно възстановяване се отразява на всички органи и системи в тялото. Например недостигът на определени химически елементи, нужни за работата на щитовидната жлеза, чиято дейност е пряко свързана с главния мозък, могат да доведат до липса на желание да се изправим пред проблем, съответно паника, невъзможност да се приложат в мач трупаните в тренировките умения, загуба на концентрация и мотивация, лесна уморяемост и мн.др. Тогава и всеки ден да ходим на психолог, няма да постигнем съществено подобрение.
 
Защо хранителни добавки?
 
Дори и да се стараем обаче да доставим на тялото всичките необходими хранителни вещества и дори да знаем чрез кои храни, трудно можем да осигурим нужните ни количества. Вероятно сте чували за „тихия глад на планетата“. Той се състои във факта, че поради многократното третиране на почвите, растящото замърсяване, използването на изкуствени торове и химикали за продължително съхранение, и още много други различни фактори, хранителната стойност на продуктите е намаляла в пъти за последните 10 години. Количествата храна, които би трябвало да бъдат консумирани, за да се набавят съответните референтни стойности, са твърде големи дори за възрастен човек. Ако все пак успеем да подберем и изядем нужната храна, то с нея ще сме приели твърде много калории, които тялото ни няма да изгори и това ще доведе до презапасяване, т.е. отлагане на мазнини.
 
Знаейки всичко това и влияейки се от многобройните реклами, родителите се стараят да компенсират недостига на хранителни вещества с хранителни добавки, често без яснота защо и как се приемат.
 
Напоследък е популярно по време на мач да допълваме водата с набор от витамини и минерали, както и да „лекуваме“ с магнезий мускулните крампи. Но дали ни липсва точно и само магнезий и дали приетите добавки са точно липсващите елементи от храната ни и в правилните съотношения? Посочените референтни стойности на опаковките не са съобразени с конкретната възраст, продължителност на натоварването, атмосферната температура и много други конкретни фактори.
 
Истината е, че както се опитваме да насочим детето си към треньор по тенис, учител по език и др., така трябва да се обърнем и към специалист по хранене, за да му бъде изготвен персонален хранителен режим, съобразен с продължителността и интензитета на тренировката, включващ възстановителни хранения и подходящото количество вода. Хранителните добавки също са част от този режим и трябва да са съобразени със съответните нужди.
 
Защо Хербалайф?
 
Аз се спрях на компания „Хербалайф“, не само защото се убедих лично в качествата на продуктите (естествен произход, без консерванти, отличен вкус и мн.др.), а най-вече защото тя е единствената, която предлага и изисква обучение на всеки, който желае да ги ползва или да работи с тях. Когато знаем какво, защо, кога и как да си набавим, причинно-следствената връзка между процесите в нашето тяло, принципите и компонентите на правилния здравословен хранителен режим, то нещата се нареждат от само себе си.
 
Времето за започване на такъв хранителен режим вече тече! Отдавна! То започва в ранно детство с изграждането на правилни хранителни навици в семейството. Родителите са основна част от този режим.
 
Няма как мазните банички, пържената храна, шоколадите и сладкишите, замразените полуфабрикати, чипсът и бургерите да са част от семейното меню и да упрекваме децата, че не се хранят правилно. Само с обяснение и без личен пример от родителите няма как да постигнем резултат. Ако принципите на здравословното хранене не са залегнали в общата семейна кухня, не очаквайте детето спортист да продължи дълго да се натоварва без да стигне до „необясними“ проблеми с бърза уморяемост, различни травми или психика. И ако не сте започнали да мислите за здравословното хранене на подрастващия спортист, то започнете веднага. Използвайте зимния период за натрупване на мускулатура чрез храненето, да забързате възстановителните процеси и да подобрите функцията на щитовидната жлеза. Именно тя дава сигнали към главния мозък как и защо да работи. Дори и да разполагаме с личен психолог, шансът да реагираме правилно ментално е минимален, когато щитовидната жлеза не се храни съгласно естествените нужди.
 
Какво да направим?
 
За да бъде изготвен добър хранителен режим, са необходими доста знания и отчитането на редица субективни фактори. Ще се радвам да помогна на всеки, който ме потърси за съдействие, но със сигурност няма да мога да достигна до хилядите трениращи деца, които имат нужда от това. Ето защо искам да поканя треньорите и родителите, които се интересуват от темата, да се включат в първия организиран от мен и моите треньори по хранене, Двудневен курс по здравословно хранене на подрастващите спортисти, който ще се проведе на 3 и 4 декември 2016 г. в СК „Дема“.
 
Темите, които ще се разгледат третират основните принципи на здравословното и спортно хранене и засягат теми като:
 
Ролята и значението на различните макронутриенти /белтъчини, въглехидрати и мазнини/ в храненето на спортиста;
 
Водата – основен фактор в правилното функциониране на всички органи и системи на тялото;
 
Изчистването на организма и значението му за пълноценното усвояване на хранителните вещества;
 
Спортно хранене и възстановяване;
 
Значението на хранителните добавки и правилния им подбор за подобряване на енергийния баланс и др.
 
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В КУРСА
 
Уважаеми читатели, ако дори за секунда сте си помислили, че нещо от тази статия се отнася и за вас, включете се в този първи по рода си курс по здравословно хранене за тенисисти и спортисти, родители и треньори. През есенно-зимния сезон, когато състезанията са по-малко, родителите са по-често с децата си и могат да се фокусират върху приготвянето на здравословна храна, както и да положат усилия за коренна промяна на хранителните навици на цялото семейство. Вярвам, че заедно ще успеем да научим повече хора да се хранят правилно, да постигнат по-добри резултати в любимия си спорт и най-вече да бъдат ЗДРАВИ.
 
Мариана Ненова,
Консултант по здравословно хранене,
Независим член на „Хербалайф“
Треньор по тенис – лиценз „А“ на БФТ
Управител на СК „Дема“
Член на УС на БФТ