• Български
  • English

Новини

Юри Хачатрян спечели втория турнир от Национална тенис верига 17+, Божилов и Бончев са шампиони на двойки на СК "Дема"

Юри Хачатрян стана шампион на втория турнир от Национална тенис верига 17+ за тази година, който бе с награден фонд 1000 лева и се проведе през уикенда на кортовете на СК „Дема“ в София. Турнирът премина при изключителен интерес и рекорден брой участници. Във финала поединично 17-годишният състезател на домакините от „Дема“ Хачатрян се наложи с 4:1 3:0 и отказ над Любомир Лещански, който доскоро имаше точки в световната ранглиста на АТП. Шампиони на двойки пък станаха Ивайло Божилов и Борислав Бончев.

Турнирът в столицата протече при отлични условия, предоставени от домакините от СК „Дема“, привлече над 40 участника – бивши и настоящи тенисисти, треньори и любители и премина с много емоции, качествен тенис и оспорвани двубои.

Юри Хачатрян започна убедително в първите си мачове, но срещна сериозни трудности в четвъртфинала срещу Даниел Шопов за 5:4(5) 4:2 и полуфинала срещу Теодор Венков за 4:1 1:4 10:2. В другата част на схемата Любомир Лещански също бе категоричен в първите си срещи, а на полуфинал отстрани представилия се много добре в турнира Лазар Доков с 4:2 4:2. В мача за титлата Хачатрян бе по-убедителен и заслужено спечели купата.

В надпреварата на двойки Ивайло Божилов и Борислав Бончев имаха тежки мачове по пътя към първото място. Те започнаха с обрат 2:4 4:0 10:5 срещу Даниел Шопов и Юри Хачатрян, след което отстраниха Лазар Доков и Румен Лазов с 4:1 4:1 в много по-оспорван мач, отколкото показва резултатът. След това Божилов и Бончев постигнаха още един обрат с 2:4 4:0 10:7 срещу Александър Стояновски и Калоян Михайлов, а в другия полуфинал Милен Димитров и Георги Бояджиев сломиха Вилиан Петров и Калин Кънчев с 5:4(5) 5:4(2). Финалът бе спечелен с 6:4 6:2 от Бончев и Божилов, който също така победи в утешителния турнир поединично.

Национална тенис верига 17+, която се организира от ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол и СК „Дема“ с подкрепата на Българска федерация по тенис, включва общо пет турнира през 2016 г. – два в Созопол и три в София. Първите двама в крайното класиране на веригата, както и един от тенисистите, участвали във всичките пет турнира, ще спечелят специалните награди от генералния спонсор „ФеърПлей Интернешънъл“ – почивки в комплекс „Св.Иван Рилски“ в Банско в началото на 2017 г.

Верига 17+ цели да се създадат условия за изява на бивши и настоящи състезатели, чието ниво на игра и социални ангажименти не им позволяват да се включват редовно и успешно в турнири от държавния и международния календар на БФТ. Право на участие имат тенисисти, без значение дали са бивши или настоящи професионалисти, аматьори, ветерани, треньори и т.н., които са над 17 г., нямат класиране в световната ранглиста на АТР на сингъл и са извън първите 24 в националната ранглиста за мъже единично. Следващият трети турнир от веригата е отново на кортовете на СК „Дема“ на 2 и 3 юли.